Municipiul Constanta a fost declarat miercuri 06 Noiembrie 2013 in Parlamentul European
"Oras European al Sportului" pentru anul 2014.
Obtinerea acestui titlu este rezultatul colaborarii dintre autoritatile locale constantene. Aceasta distinctie va aduce importante castiguri pentru comunitatea locala, autoritatile putand organiza numeroase competitii sportive in anul ce va urma, promovand astfel sportul si inclusiv un mod de viata sanatos printre constanteni.
Constanta este al treilea oras romanesc ce obtine acest titlu, dupa ce Municipiile Iasi si Pitesti au obtinut aceiasi distinctie in anul 2012, respectiv 2013.
Directia Judeteana pentru Sport si Tineret in colaborare cu ONG-ul CENTRAS Constanta, Consiliul Judetean al Elevilor Constanta si Inspectoratul Scolar Judetean Constanta desfasoara, in beneficiul tinerilor elevi, diferite activitati cu caracter educativ nonformal in campania "Fii responsabil!".
Activitatile cuprinse in proiect vor avea un puternic caracter informativ- formativ si se vor axa pe domeniul responsabilitatii tanarului in comunitate.
Grupul-tinta va fi format din cel putin 100 de tineri din urmatoarele unitati de invatamant din municipiul Constanta: Colegiul National « Mihai Eminescu », Liceul Teoretic « Traian », Liceul Teoretic « Decebal », Colegiul National Pedagogic « Constantin Bratescu », Colegiul Comercial « Carol I ».
Activitatile se vor desfasura in perioada 01 - 15 noiembrie 2013, iar durata de informare a tinerilor va fi de 120 de minute in fiecare zi. Subiectele dezbatute impreuna cu tinerii participanti vor fi urmatoarele: care sunt caracteristicile unui bun lider in societate; de ce trebuie sa fii responsabil in comunitate; li se va prezenta un exemplu de buna practica prin invitarea unor tineri cu abilitati de lider in societate, din mediul nonguvernamental, care vor expune propriile lor experiente din pozitia pe care si-au castigat-o. In final, participantii vor completa chestionare care privesc conceptul de responsabilitate, chestionare prin prisma carora se va lua feedback-ul intregului proiect si al mesajului pe care subiectele dezbatute l-au transmis tinerilor participanti.
Ministerul Tineretului si Sportului organizeaza Curs pentru Managementul Proiectelor Europene, unul dintre obiectivele acestui program fiind acela de a specializa un numar de 448 de persoane din Romania de la nivelul organizatiilor de tineret, guvernamentale si nonguvernamentale, in domeniul accesarii fondurilor europene. Perioada de sustinere a cursurilor, la nivel national, va fi 11 noiembrie - 11 decembrie 2013.
In acest sens, Constanta are alocat un anumit numar de locuri ce vor fi scoase la concurs dupa urmatoarea procedura:
A. Criteriul de eligibilitate al candidatului - eliminatoriu:
- varsta pana in 35 de ani - dovada se va face prin copie dupa CI;
- studii superioare absolvite cu diploma de licenta sau echivalent;
B. Criterii de evaluare pe baza de punctaj:
- punctaj maxim: 100 puncte;
- punctaj minim : 60 puncte;
- admiterea se va face in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut;
- in situatia in care doi sau mai multi candidati se situeaza pe ultimul loc, la punctaj egal, va fi selectat cel care a transmis primul documentele.
C. Criteriul motivational - 60 puncte:
Scrisoarea de intentie, trebuie sa contina:
- Motivatia aplicantului privind participarea la curs;
- Rezultatele asteptate;
- Continuitatea dupa finalizarea proiectului (o prezentare succinta a modului in care se vor pune in aplicare cele invatate).
D. Criterii specifice - criteriul participarii civice - 40 puncte:
- voluntar, membru al unui ONG, dovedit prin declaratia Presedintelui ONG.
Inscrierea participantilor se va face pe baza urmatoarelor documente:
A. Formularul de inscriere, asa cum este prezentat in Metodologie;
B. Scrisoare de intentie;
C. Act de identitate - in copie;
D. Declaratia Presedintelui ONG.
Depunerea aplicatiilor se va face in perioada 1 - 14 noiembrie 2013 la sediul Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Constanta, din strada Ion Banescu, nr. 2.
Selectia participantilor la nivelul judetului Constanta se va face de catre o comisie intocmita de Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Constanta si va avea loc in perioada 15 - 18 noiembrie, iar transmiterea listelor cu participanti catre Ministerul Tineretului si Sportului se va face pana in data de 19 noiembrie 2013.
Cursul pentru managementul proiectelor europene va avea loc in perioada 21 - 26 noiembrie 2013 la Bucuresti.
Mai multe detalii pe www.dsjconstanta.ro si la numar de telefon 0241 - 614012 sau la sediul Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Constanta.
Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Constanta a organizat in data de 31 Octombrie 2013 la spatiul de joaca Nemo
Cupa Halloween 2013.
Au participat copii cu varste cuprinse intre 3 si 10 ani, care au fost angrenati in diverse activitati sportiv - educative menite sa-i distreze si sa-i faca sa indrageasca miscarea: Karaoke, jocuri de miscare, pictura pe fata.
La final copii au fost rasplatiti cu dulciuri de la Zana Dovlecel.
Ministerul Tineretului si Sportului organizeaza CURS pe MANAGEMENTUL PROIECTELOR EUROPENE.
Astfel unul dintre obiectivele acestui program este acela de a forma un numar de 448 de persoane din Romania, in domeniul accesarii fondurilor europene la nivelul organizatiilor (guvernamentale si nonguvernamentale ) de tineret, in perioada 11 noiembrie - 11 decembrie 2013.
In acest sens Constanta are alocat un anumit numar de locuri ce vor fi scoase la concurs dupa urmatoarea procedura:
A. CRITERIU DE ELIGIBILITATE AL candidatului - eliminatoriu:
- varsta pana in 35 de ani - dovada copie CI;
- Studii superioare absolvite cu diploma de licenta sau echivalent;
B. CRITERII DE EVALUARE PE BAZA DE PUNCTAJ:
- punctaj maxim: 100 PUNCTE;
- punctaj minim : 60 puncte;
- admiterea se face in ordine descrescatoare a punctajului obtinut;
- in situatia in care doi sau mai multi se situeaza pe ultimul loc, la punctaj egal, va fi selectat cel care a transmis primul documentele.
C. CRITERIU MOTIVATIONAL - 60 PUNCTE:
- Scrisoarea de intentie, trebuie sa contina:
a. motovatia aplicantului privind participarea la curs;
b. rezultatele asteptate;
c. continuitatea dupa finalizarea proiectului (prezentare succinta a modului in care se vor pune in aplicare cele invatate)
D. CRITERII SPECIFICE - CRITERIU PARTICIPARII CIVICE - 40 puncte:
- voluntar membru ONG, dovedit prin declaratia PRESEDINTELUI ONG,
INSCRIEREA PARTICIPANTILOR:
a. Formular de inscriere asa cum este prezentat in prezenta METODOLOGIE ;
b. Scrisoare de intetine;
c. Act de identitate - in copie;
d. Declaratia presedintelui ONG.
Depunerea aplicatiilor - 1 - 14 noiembrie 2013
Selectia participantilor la nivelul DJST Constanta - 15 - 18 noiembrie 2013
Transmiterea listelor cu participantii la MTS - 19 noiembrie 2013
CURSUL ARE LOC in perioada 21 - 26 noiembrie 2013 la BUCURESTI.
Mai multe detalii puteti obtine la numarul de telefon 0241 - 614012 sau la sediul DJST Constanta - Str. Ion Banescu, Nr. 2.
Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Constanta a organizat joi 31 octombrie 2013, Cupa Halloween editia 2013 in incinta spatiului de joaca „Nemo" din Constanta, incepand cu orele 17:30.
Copii cu varste cuprinse intre 3 - 10 ani au fost antrenati sa participe la diverse activitati sportiv - educative menite sa-i distreze si sa-i determine sa indrageasca sportul: jocuri de miscare, Karaoke, pictura pe fata, intalnire cu Zana „Dovlecel" care le-a adus, cu aceasta ocazie, dulciuri celor a caror costumatie a primit punctajul maxim!
Ulterior, Zana „Dovlecel" s-a mutat la Complex Sportiv Tomis Constanta unde a participat alaturi de sportivii de la ACS BC Athletic si CSS 1 Constanta la parada costumelor de Halloween si la jocuri de baschet mixt.
De asemenea, RESTAURANTUL SPORT a fost gazda a 80 de tineri pregatiti pentru un minicarnaval, costumati in diferite personaje de poveste. Aici organizandu-se o miniparada, poveste a mastilor, concurs de sculptat dovelecei si un karaoke. Activitatea desfasurandu-se cu colaborare Asociatiei Civicum Voluntaris si Asociatia grupurilor Locale de tineret - filiala Tineri mereu.
„Cupa Halloween este unul din proiectele preferate de toti colegii mei din cadrul Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Constanta, pe de o parte pentru ca deschide sarbatorile de iarna de care ne bucuram cu totii si, pe de alta parte, pentru ca presupune un tip de organizare care le permite sa se simta un pic copii: inventeaza jocuri distractive, decupeaza masti pentru cei mici si le pregatesc surprize despre care stiu ca-i vor face fericiti pe copii!", a declarat domnul Claudiu Teliceanu, directorul executiv al Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Constanta.
Intregul proiectul sportiv a fost finantat de Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Constanta.
Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Constanta alaturi de Liceul cu Program Sportiv Constanta si de Asociatia Judeteana de Atletism organizeaza duminica, 3 noiembrie 2013, incepand cu orele 10:00 la Stadionul „Gheorghe Hagi", Cupa Toamnei la Atletism, categoria copii.
La competitie vor participa aproximativ 150 de copii din Constanta, Medgidia, Cernavoda si Ploiesti, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Constanta pregatind diplomele de participare in concurs, dar si dulciuri si racoritoare care sa-i bucure pe cei mici.
Le dorim succes, pe aceasta cale, micilor sportivi participanti si ne bucuram sa le fim alaturi!
Ministerul Tineretului si Sportului prin Casa de Cultura a Studentilor Pitesti organizeaza, in perioada 9 - 10 noiembrie 2013, Festivalul National de Dans ARGESISS 2013, eveniment cu caracter competitional al carui scop este dezvoltarea schimbului cultural si experientei artistice intre tinerii dansatori din tara si strainatate.
Fiecare judet poate delega cate persoane participante doreste, dar maxim 4 vor beneficia de gratuitate in ceea ce priveste serviciile de cazare si masa. De asemenea, este important de mentionat faptul ca varsta dansatorilor trebuie sa fie cuprinsa intre 15 si 35 de ani, data limita privind confirmarea participarii la Festival fiind 1 noiembrie.
Genurile coregrafice pe care se va desfasura competitia sunt urmatoarele:
1. Categoria I de dans: Samba, Cha Cha Cha, Jive, Rumba.
2. Categoria II de dans: Vals lent, Vals vienez, Quick step si Tango.
3. Categoria III de dans: Tango argentinian.
4. Categoria IV de dans: Salsa.
5. Categoria V de dans: Dans pe muzica anilor ‘70 - ‘80.
Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Constanta le doreste succes tuturor participantilor si ii asteapta acasa pe constanteni cu rezultate frumoase!
In perioada 25 - 27 octombrie 2013 a avut loc Turneul 1 al Campionatului National de Handbal Juniori III, la sala Axiopolis din Cernavoda, cu participarea urmatoarelor echipe de juniori: CSS Calarasi, HCM Constanta Juniori, CS Axiopolis Cernavoda, CSS Medgidia, CS Navodari.
Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Constanta doreste sa felicite, pe aceasta cale, HCM Constanta Juniori pentru rezultatele inregistrate, dar, in special, pentru faptul ca a iesit lider in acest prim-turneu!
In egala masura, le dorim si celorlalte echipe participante succes!
Atentia noastra se indreapta acum catre echipele de juniori II feminin care vor disputa Turneul I al Campionatului National de Handbal la Sala LPS „Nicolae Rotaru" Constanta, in perioada 1 - 3 noiembrie 2013.
Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Constanta este alaturi de micii handbalisti si le ureaza reusite si meciuri spectaculoase!
Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Constanta in colaborare cu ONG-ul CENTRAS Constanta, Consiliul Judetean al Elevilor Constanta si Inspectoratul Scolar Judetean Constanta desfasoara in perioada 28 octombrie - 31 octombrie 2013 diferite activitati cu caracter educativ nonformal sub egida „Scolii de Afaceri".
Activitatile vor avea caracter informativ - formativ si se vor axa pe perspectivele antrenprenoriale pe care Statul roman le ofera tinerilor prin implementarea de programe.
„Grupul tinta care va participa la actiunile Scolii de Afaceri va fi format din cel putin 50 de tineri din urmatoarele unitati: Grup Scolar Industrie Alimentara Constanta, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida" Constanta, Colegiul Tehnic „Vasile Parvan" Constanta, tinerii fiind informati in ceea ce priveste: procedurile de infiintare a unui ONG, SRL sau PFA, avantaje si dezavantaje ale acestor forme de asociere, prezentarea unui plan de afaceri si simularea completarii unui plan de afaceri. Sunt informatii extrem de utile pentru ei in spectrul socio-economic actual, mai ales ca exista o tendinta accentuata a tinerilor raportata la cel putin ultimii doi ani de a-si deschide afaceri proprii, sub diverse forme sau de a se implica in mediul privat de afaceri!", a declarat domnul Claudiu Teliceanu, director executiv al Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Constanta.
In egala masura, prin implicarea tinerilor in aceste activitati si prin exercitii aplicative, acestia vor putea sa realizeze modelul tip al antreprenorului asa cum ei il vad, vor intocmi schite de planuri de afaceri, vor deprinde diferite abilitati necesare intocmirii unui act constitutiv sau statut si vor asimila procedura de infiintare a unui SRL.